Tejfölös gombapörkölt
2017.12.20
Gyerekkoromban rengeteget jártunk az erdőre apukámmal gombát szedni. Imádtam hazavinni a friss gombákat és elkészíteni otthon belőle a sok finomságot. Őzláb gombát frissen kirántva imádtam! Vargányából finom krémlevest lehet készíteni, tyúk gombából pedig mennyei tojásos-pörköltes ragut :)
Most egy alap gombapörkölt receptjét hoztam, ami sajnos zöldségesnél vásárolt gombából készült. De így sem rossz, csak nem az igazi.
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba (lehet vegyes is)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika, szerecsendió, petrezselyem, majoránna
- fél paradicsom, egy kis szelet paprika
- tejföl
Elkészítés:
- A gombát megpucolom és megmosom. Én a tönkjét is fel szoktam használni, ha szép.
- Apró kockákra vágom a hagymát, amit kevés olajon felteszek pirítani.
- Közben a gombát apró kockákra, vagy épp vékony szeletekre vágom.
- Ha üvegesre párolódott a hagyma,akkor hozzáadom a paradicsomot és a paprikát is. Kicsit főzöm őket, majd leveszem a tűzről és adok hozzá ízlés szerint pirospaprikát. Majd hozzáadom a gombát.
- Kevés vizet öntök hozzá és visszateszem a tűzre főzni.
- Ízesítem a fűszerekkel.
- Amikor puhára főtt a gomba, akkor hozzáadok egy nagy kanál tejfölt és felforralom a pörköltet. Ha hígnak találjuk, akkor egy kevés liszttel megszórva besűrítem és már kész is.
- Ízlés szerint nokedlivel, tarhonyával, tésztával, kuszkusszal tálalhatjuk. Vagy simán kenyérrel is jó :)