Tejfölös gombapörkölt

2017.12.20

Gyerekkoromban rengeteget jártunk az erdőre apukámmal gombát szedni. Imádtam hazavinni a friss gombákat és elkészíteni otthon belőle a sok finomságot. Őzláb gombát frissen kirántva imádtam! Vargányából finom krémlevest lehet készíteni, tyúk gombából pedig mennyei tojásos-pörköltes ragut :)

Most egy alap gombapörkölt receptjét hoztam, ami sajnos zöldségesnél vásárolt gombából készült. De így sem rossz, csak nem az igazi. 

Hozzávalók: 

  • 50 dkg gomba (lehet vegyes is)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, pirospaprika, szerecsendió, petrezselyem, majoránna
  • fél paradicsom, egy kis szelet paprika
  • tejföl

Elkészítés: 

  1. A gombát megpucolom és megmosom. Én a tönkjét is fel szoktam használni, ha szép. 
  2. Apró kockákra vágom a hagymát, amit kevés olajon felteszek pirítani.
  3. Közben a gombát apró kockákra, vagy épp vékony szeletekre vágom. 
  4. Ha üvegesre párolódott a hagyma,akkor hozzáadom a paradicsomot és a paprikát is. Kicsit főzöm őket, majd leveszem a tűzről és adok hozzá ízlés szerint pirospaprikát. Majd hozzáadom a gombát. 
  5. Kevés vizet öntök hozzá és visszateszem a tűzre főzni. 
  6. Ízesítem a fűszerekkel. 
  7. Amikor puhára főtt a gomba, akkor hozzáadok egy nagy kanál tejfölt és felforralom a pörköltet. Ha hígnak találjuk, akkor egy kevés liszttel megszórva besűrítem és már kész is. 
  8. Ízlés szerint nokedlivel, tarhonyával, tésztával, kuszkusszal tálalhatjuk. Vagy simán kenyérrel is jó :)
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el