Mézeskalács
Nagyon finom és puha mézeskalács receptem van, amit megosztok Veletek. Sütés és díszítés után lezárt fémdobozba beletéve és közé almakarikákat téve nagyon hosszan eltartható.
Hozzávalók:
- 52 dkg liszt
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1,5 kk. szódabikarbóna
- 15 dkg Rama
- 22 dkg porcukor
- 6 ek. olvasztott méz
- 1 nagyobb tojás
Elkészítés:
A porcukrot elkeverem a rámával.
Hozzászitálom a lisztet, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát.
Hozzáadom az olvasztott mézet és jól összegyúrom.
Majd a legvégén hozzáadom a felvert tojást (kicsit villával össze kell keverni külön egy edénybe a tojást).
Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.
Kettévesszük a tésztát és 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk. Tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk és sütőlemezre tesszük őket kellő távolságra egymástól. Max 10 percig süssük 180 fokon.
Cukormáz készítése:
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 2 tk. citromlé
Elkészítése:
Legalább 5 pericg magas fokozatosan keverjük a tojásfehérjét. Majd hozzáadjuk a citromlevet amitől fényes és sűrű lesz. Akkor lesz jó, ha a habcsúcs nem konyul le. Tehát ha az ujjunkat belemártjuk és a kapott habcsúcs állva marad.
Egy nyomózsákba töltjük és a kihűlt mézeskalácsokat ezzel díszítjük.