Karácsonyi halpörkölt
2017.12.13
Pár éve saját ötletből alakult ki ez a receptem. Imádja az egész család!
Hozzávalók:
- kb. 2-3 kg halfilé (én többféle friss halat szoktam hozzá vásárolni)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- paprika, paradicsom
- pirospaprika
- só, bors, rozmaring
- paradicsompüré
- tejföl
- liszt
Elkészítés:
- A halfiléket nagyobb kockákra vágjuk, vagy akár csíkokra, kinek hogy tetszik. Közben én nagyon oda szoktam figyelni rá, hogy nehogy legyen benne elbújva szálka.
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon megdinsztelem, majd lehúzva a tűzről hozzáadom a pirospaprikát. Jól elkeverem. Hozzáadom a felkockázott halat, majd a hal feléig felöntöm vízzel és visszateszem a tűzhelyre. Közepes lángon főzöm forrásig, majd ha felforrt, akkor a legkisebb lángon főzöm tovább.
- Közben befűszerezem: sózom, borsozom, hozzáadom a rozmaringot is. Hozzáadok egy fél paradicsomot, egy fél paprikát, a fokhagymát és a paradicsompürét (ami kb. 1 dl).
- Figyelni kell rá, mert hamar megfől! Mikor úgy érezzük, hogy elkészült, készítünk egy kevés tejfölből és lisztből habarást ( ez a mennyiség függ a hal és a víz mennyiségétől is, nem kell, hogy túl sűrű legyen, mert nem főzelék lesz belőle).
- Ha kész a habarás, felteszem a legnagyobb lángra és ha kezd forrni a pörkölt, beleöntöm a tejfölös keveréket. Ezt óvatosan de fokozatos elkeverem, hogy ne legyen csomós.
- Majd ha felforrt akkor már kész is. :)
- Frissen szaggatott nokedlivel tálalom.