Karácsonyi halpörkölt

2017.12.13

Pár éve saját ötletből alakult ki ez a receptem. Imádja az egész család! 

Hozzávalók: 

  • kb. 2-3 kg halfilé (én többféle friss halat szoktam hozzá vásárolni)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • paprika, paradicsom
  • pirospaprika
  • só, bors, rozmaring
  • paradicsompüré
  • tejföl
  • liszt

Elkészítés: 

  1. A halfiléket nagyobb kockákra vágjuk, vagy akár csíkokra, kinek hogy tetszik. Közben én nagyon oda szoktam figyelni rá, hogy nehogy legyen benne elbújva szálka. 
  2. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon megdinsztelem, majd lehúzva a tűzről hozzáadom a pirospaprikát. Jól elkeverem. Hozzáadom a felkockázott halat, majd a hal feléig felöntöm vízzel és visszateszem a tűzhelyre. Közepes lángon főzöm forrásig, majd ha felforrt, akkor a legkisebb lángon főzöm tovább. 
  3. Közben befűszerezem: sózom, borsozom, hozzáadom a rozmaringot is. Hozzáadok egy fél paradicsomot, egy fél paprikát, a fokhagymát és a paradicsompürét (ami kb. 1 dl). 
  4. Figyelni kell rá, mert hamar megfől! Mikor úgy érezzük, hogy elkészült, készítünk egy kevés tejfölből és lisztből habarást ( ez a mennyiség függ a hal és a víz mennyiségétől is, nem kell, hogy túl sűrű legyen, mert nem főzelék lesz belőle). 
  5. Ha kész a habarás, felteszem a legnagyobb lángra és ha kezd forrni a pörkölt, beleöntöm a tejfölös keveréket. Ezt óvatosan de fokozatos elkeverem, hogy ne legyen csomós. 
  6. Majd ha felforrt akkor már kész is. :) 
  7. Frissen szaggatott nokedlivel tálalom. 
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el