Hamburger Home Made
2017.10.12
Hamburger zsemle hozzávalói:
- 90 ml langyos víz
- 90 ml langyos tej
- 1 tasak instant élesztő
- 40 g olvasztott vaj
- 1 db tojás
- 440 g liszt
- 40 g cukor
- 1 teáskanál só
- 1 db tojásfehérje
- 1 ek szezámmag
Elkészítése:
- A langyos vízhez hozzáadom a langyos tejet és beleöntöm az élesztőt, elkeverjük és hagyjuk pár percig állni.
- A lisztet kimérjük és hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt.
- Szépen összedolgozzuk és 1 órán át kelesztjük meleg helyen (én a sütőt elő szoktam melegíteni kb 50 fokra, majd lekapcsolom és ott szoktam keleszteni a tésztákat).
- Majd ha szépen megkelt, akkor átgyúrjuk és lemérjük a tésztát. Ahány fele szeretnénk osztani, annyi felé osszuk el nagyjából a tésztát. Én ebből 8 egyforma kis gombócot gyúrtam.
- Sütőlemezre vagy lapos tepsire teszünk sütőpapírt és a kis gombócokat elhelyezzük egymástól kellő távolságra. Majd hagyjuk itt is 1 órát kelni.
- Előmelegítjük a sütőt 185 fokra.
- A megkelt gombócokat megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk egy kevés szezámmaggal. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Húspogácsa (amíg a sütőben sülnek a zsemlék, én addig szoktam ezt összeállítani és megsütni. )
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús ( a legjobb a marha, de bármilyen húsból jó)
- 3 db sós keksz ( ami helyettesíthető akár zsemlemorzsával is)
- 2 ek. mustár
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
- 1 ek. olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A sós kekszet összetörjük, a sót, borsot, tojást, mustárt, petrezselymet és a húst jól összedolgozzuk.
- 8 kisebb pogácsát formálunk belőle, amik kb. 2 cm magasak legyenek.
- Tányérra tesszük és egyenként megkenjük őket olívaolajjal.
- Serpenyőben oldalanként 3-4 percig sütjük.
- Tálaláshoz felvágjuk a salátát, paradicsomot, lila hagymát, sajtot. Ketchuppel, majonézzel és mustárral igény szerint tálalható is.
- Ráadásként én szoktam hozzá sütni házi sült krumplit is.
- Jó étvágyat :)