Gnocchi sajtmártással
2017.11.28
Könnyű elkészíteni! Nem szabad megijedni tőle! A végeredmény pedig egy fantasztikus krumplis főétel, amelyet meleg sajtmártással tálaltam. Ne ijedjetek meg tőle! Vonjátok be a gyerekeket segítségnek! Kislányom imád gnocchit gyártani :)
Hozzávalók a gnocchihoz:
- 1 kg lisztes burgonya
- 40 dkg liszt
- 1 db tojás
- só, olaj, bors
Hozzávalók a sajtmártáshoz:
- 25 g vaj
- 30 g liszt
- 5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 db tojássárgája
- só, bors, szerecsendió
- 15 dkg reszelt sajt (ami ha lehet 2-3 féle sajt is lehet)
Elkészítése:
- A krumplit egészben megfőzzük, majd meghámozzuk. Törjük át, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Adjuk hozzá a tojást, a sót és a lisztet. A lisztet fokozatosan adagoljuk, mert krumpli fajtától függ, hogy mennyi lisztet vesz fel pontosan. A lényeg, hogy puha, lágy tésztát kell kapnunk és semmiképp sem szabad, hogy ragadjon!
- Felteszek egy nagyobb lábosba enyhén sós vizet forrni.
- Egy gombóccá mikor összeállt, én négy részre szoktam vágni. a negyedeket kicsi henger alakúra formázom és kb. 1 cm vastag szeleteket vágok belőle. Majd ezeket a szeleteket egyenként kígyó alakúra hengerelem, amiket egy villa szélességűre felvágom. Nekem kb 4-5 db jött ki egy "kígyóból". A felvágott darabokat a villa segítségével megnyomom (de csak épp hogy), hogy felvegye a villa mintázatát. Majd az így kapott kis gnocchikat a forró lobogó vízbe teszem. Akkor szedem ki őket, amikor feljöttek a víz tetejére. Nagy jénaiba szedem őket szűrőkanál segítségével, majd egy kis olajjal meglocsolom, hogy ne ragadjanak össze.
- Ha elkészültek a gnocchik, akkor elkészítem a mártást. Egy lábosban felforraljuk a tejet. Egy másik lábosban megolvasszuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és 1-2 percig kevergetjük. Fokozatosan hozzáadom a tejet, majd hagyjuk felforrni és egy kicsit besűrűsödni! Ha felforrt, akkor fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel, hozzáöntjük a mártáshoz és újra hagyjuk felforrni. Amikor felforrt lekapcsoljuk alatta a gázt és beletesszük a sajtot. Jól elkeverjük és már kész is :)
- Fontos, hogy ha a mártás alapja kicsit csomós lett, akkor még mielőtt beletesszük a sajtot, nyugodtan turmixoljuk át a szószt. Így szép sima mártást kapunk, amihez hozzáadva a sajtot még lágyabb lesz!