Gnocchi sajtmártással

2017.11.28

Könnyű elkészíteni! Nem szabad megijedni tőle! A végeredmény pedig egy fantasztikus krumplis főétel, amelyet meleg sajtmártással tálaltam. Ne ijedjetek meg tőle! Vonjátok be a gyerekeket segítségnek! Kislányom imád gnocchit gyártani :)

Hozzávalók a gnocchihoz: 
  • 1 kg lisztes burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • só, olaj, bors

Hozzávalók a sajtmártáshoz: 

  • 25 g vaj
  • 30 g liszt
  • 5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 db tojássárgája
  • só, bors, szerecsendió
  • 15 dkg reszelt sajt (ami ha lehet 2-3 féle sajt is lehet)

Elkészítése: 

  1. A krumplit egészben megfőzzük, majd meghámozzuk. Törjük át, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 
  2. Adjuk hozzá a tojást, a sót és a lisztet. A lisztet fokozatosan adagoljuk, mert krumpli fajtától függ, hogy mennyi lisztet vesz fel pontosan. A lényeg, hogy puha, lágy tésztát kell kapnunk és semmiképp sem szabad, hogy ragadjon!
  3. Felteszek egy nagyobb lábosba enyhén sós vizet forrni. 
  4. Egy gombóccá mikor összeállt, én négy részre szoktam vágni. a negyedeket kicsi henger alakúra formázom és kb. 1 cm vastag szeleteket vágok belőle. Majd ezeket a szeleteket egyenként kígyó alakúra hengerelem, amiket egy villa szélességűre felvágom. Nekem kb 4-5 db jött ki egy "kígyóból". A felvágott darabokat a villa segítségével megnyomom (de csak épp hogy), hogy felvegye a villa mintázatát. Majd az így kapott kis gnocchikat a forró lobogó vízbe teszem. Akkor szedem ki őket, amikor feljöttek a víz tetejére. Nagy jénaiba szedem őket szűrőkanál segítségével, majd egy kis olajjal meglocsolom, hogy ne ragadjanak össze. 
  5. Ha elkészültek a gnocchik, akkor elkészítem a mártást. Egy lábosban felforraljuk a tejet. Egy másik lábosban megolvasszuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és 1-2 percig kevergetjük. Fokozatosan hozzáadom a tejet, majd hagyjuk felforrni és egy kicsit besűrűsödni! Ha felforrt, akkor fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. A tojássárgáját összekeverjük a tejszínnel, hozzáöntjük a mártáshoz és újra hagyjuk felforrni. Amikor felforrt lekapcsoljuk alatta a gázt és beletesszük a sajtot. Jól elkeverjük és már kész is :) 
  6. Fontos, hogy ha a mártás alapja kicsit csomós lett, akkor még mielőtt beletesszük a sajtot, nyugodtan turmixoljuk át a szószt. Így szép sima mártást kapunk, amihez hozzáadva a sajtot még lágyabb lesz! 
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el