Csacsi füle

2017.11.29

A Csacsi füle egy kevés hozzávalóból készülő, de annál finomabb sütike. Ez is gyerekkorom óta a karácsony részese :) (Máshol hókiflinek nevezik)

Egyre kell nagyon odafigyelni ennél a sütinél: már előző este meg kell csinálnunk a tésztáját és hűtőbe kell raknunk! 

Az a jó benne, hogy bármivel meg lehet tölteni: gesztenye masszával, dióval, lekvárral, mákkal.....

Hozzávalók a tésztához: 

  • 50 dkg liszt
  • 1 kis doboz tejföl 
  • 20 dkg sertészsír 

Hozzávalók a töltelékhez: 

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • kb. 20 dkg dió
  • cukor

+ 1 tojás sárgája a kenéshez

Hozzávalók a beleforgatáshoz:

  • 20 dkg porcukor
  • 2-3 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése: 

Kimérem a lisztet. Hozzáadom a zsírt és a tejföl felét. 

  1. Elkezdem szépen összegyúrni, majd fokozatosan adagolom hozzá a tejfölt. Ha véletlenül sok a tejföl, adhatunk hozzá kevés lisztet. Ha pedig sok a liszt, akkor adhatunk hozzá egy kevés tejfölt pluszba. 
  2. Jól összegyúrom, hogy egy masszív gombóccá összeálljon. Majd egy konyharuhával letakarva beteszem a hűtőbe éjszakára. 
  3. Másnap kiveszem a hűtőből és leveszem róla a konyharuhát. Amíg szépen szobahőmérsékletü nem lesz, addig elkészítem hozzá a tölteléket. 
  4. A kész gesztenyemasszával semmit sem kell csinálni, csak kivenni a fagyasztóból és megvárni míg felenged. 
  5. A diót kimérem és egy kisebb edénybe tesszük, adunk hozzá egy kevés vizet, hogy a dió összeálljon kicsit. Adok hozzá cukrot (ízlés szerint) és vaníliás cukrot. Kicsit összemelegítem és elzárom alatta a gázt. Nem kell felforralni, csak épp átmelegíteni, hogy a cukor elolvadjon benne. 
  6. Amikor mindennel elkészültünk, akkor kétfelé vesszük a tésztát és elkezdjük kinyújtani az egyik felét. Nagyon vékonyra, kb 0,5 cm-re nyújtjuk, mivel félbe fogjuk majd hajtani a tésztát. De arra ügyelni kell, hogy túl vékony se legyen, mert akkor hátha kiszakad a tölteléktől. 
  7. Ha kinyújtottuk a kellő vastagságúra, akkor egy nagyobb pogácsa szaggatóval vagy egy pohárral karikákat szaggatunk belőle. A kiszaggatott tészták közepébe helyezzük a tölteléket, majd szépen félbe hajtjuk a karikákat, így megkapva a csacsifület. Ha félbe hajtottuk, akkor a tészta széleit az ujjhegyünkkel nyomkodjuk össze, hogy nehogy kifollyon a töltelék belőle. 
  8. Az elkészült csacsifüleket tepsire helyezzük és megkenjük a tetejüket tojássárgájával. Majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb 20-30 percre. 
  9. A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukrokkal és a megsült csacsifüleket még forrón meghempergetjük benne, majd szépen egy nagy tálba helyezzük őket. 
  10. Addig folytatjuk, míg tésztánk van :) 
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el