Csacsi füle
2017.11.29
A Csacsi füle egy kevés hozzávalóból készülő, de annál finomabb sütike. Ez is gyerekkorom óta a karácsony részese :) (Máshol hókiflinek nevezik)
Egyre kell nagyon odafigyelni ennél a sütinél: már előző este meg kell csinálnunk a tésztáját és hűtőbe kell raknunk!
Az a jó benne, hogy bármivel meg lehet tölteni: gesztenye masszával, dióval, lekvárral, mákkal.....
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 kis doboz tejföl
- 20 dkg sertészsír
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg gesztenyemassza
- kb. 20 dkg dió
- cukor
+ 1 tojás sárgája a kenéshez
Hozzávalók a beleforgatáshoz:
- 20 dkg porcukor
- 2-3 zacskó vaníliás cukor
Elkészítése:
Kimérem a lisztet. Hozzáadom a zsírt és a tejföl felét.
- Elkezdem szépen összegyúrni, majd fokozatosan adagolom hozzá a tejfölt. Ha véletlenül sok a tejföl, adhatunk hozzá kevés lisztet. Ha pedig sok a liszt, akkor adhatunk hozzá egy kevés tejfölt pluszba.
- Jól összegyúrom, hogy egy masszív gombóccá összeálljon. Majd egy konyharuhával letakarva beteszem a hűtőbe éjszakára.
- Másnap kiveszem a hűtőből és leveszem róla a konyharuhát. Amíg szépen szobahőmérsékletü nem lesz, addig elkészítem hozzá a tölteléket.
- A kész gesztenyemasszával semmit sem kell csinálni, csak kivenni a fagyasztóból és megvárni míg felenged.
- A diót kimérem és egy kisebb edénybe tesszük, adunk hozzá egy kevés vizet, hogy a dió összeálljon kicsit. Adok hozzá cukrot (ízlés szerint) és vaníliás cukrot. Kicsit összemelegítem és elzárom alatta a gázt. Nem kell felforralni, csak épp átmelegíteni, hogy a cukor elolvadjon benne.
- Amikor mindennel elkészültünk, akkor kétfelé vesszük a tésztát és elkezdjük kinyújtani az egyik felét. Nagyon vékonyra, kb 0,5 cm-re nyújtjuk, mivel félbe fogjuk majd hajtani a tésztát. De arra ügyelni kell, hogy túl vékony se legyen, mert akkor hátha kiszakad a tölteléktől.
- Ha kinyújtottuk a kellő vastagságúra, akkor egy nagyobb pogácsa szaggatóval vagy egy pohárral karikákat szaggatunk belőle. A kiszaggatott tészták közepébe helyezzük a tölteléket, majd szépen félbe hajtjuk a karikákat, így megkapva a csacsifület. Ha félbe hajtottuk, akkor a tészta széleit az ujjhegyünkkel nyomkodjuk össze, hogy nehogy kifollyon a töltelék belőle.
- Az elkészült csacsifüleket tepsire helyezzük és megkenjük a tetejüket tojássárgájával. Majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb 20-30 percre.
- A porcukrot összekeverjük a vaníliás cukrokkal és a megsült csacsifüleket még forrón meghempergetjük benne, majd szépen egy nagy tálba helyezzük őket.
- Addig folytatjuk, míg tésztánk van :)